6 Şubat 2012 Pazartesi

Steampunk


Steampunk,bilimkurgunun,alternatif tarihin ve kurgusal romanın 80ler ve 90larda öne çıkmış bir alt türü.Akımın 'steampunk' olarak anılması ise W.Jeters'in 1979 tarihli Marlock Night adlı eserinde bu terimi ilk kez kullanmasıyla başlar.
Jules Verne, Mark Twain,Mary Shelley ve H.G Wells gibi yazarların 19.yüzyıl romanlarından etkilenmiş ve sıklıkla onlardan feyz almıştır. Aslında daha setampunk adını almadan önce bu türde bir çok eser üretilmiş ancak Merviyn Peak'in Titus Alone'u steampunkın geleceğinin habercisi olmuştur. Ayrıca Steampunk'ın erken manifestolarından biri de CBC televizyonunda yayınlanan The Wild Wild West (1965-69) dizisiydi.

Popüler romanda steampunk, William Gibson ve Bruce Sterling'in 1990 tarihli 'The Difference Engine' eseri steampunkı geniş bir okuyucu kitlesiyle tanıştırması sonucu kendine yer edindi. Gibson ve Sterling'in cyberpunk kökenleriyle yazdığı bu kitapta buhar gücüyle çalışan mekanik bir bilgisayarın yapımı ve bu bilgisayarın yapımıyla bilgi çağının olağandan neredeyse bir asır önce başlaması anlatılır.
Sanayi devrimi ve buhar gücünün zirveye ulaştığı viktorya  devrinde aslında ilk adımları atılmış olan bu akım ; ailevi değerler,saygıdeğer olma merakı ve bunun getirdiği -o döneme ait- ikiyüzlülük,toplumsal durum ve koşullarsan aptalcasına memnunluk,cinsel konularda yapay çekingenlik ve sevgisiz evliliklerin kutsal bulunması,dar kafalılık ve dinsel yobazlığa karşın hristiyanlığın dibini oyan bilimsel araştırma ve gelişmeler,para ve madde severlik ve alt sınıfların ve parasızların saygın bulunmaması,plansız gelişen sanayileşme ve haksızlıklarla dolu çalışma şartları ve adaletsiz ekonomik düzen,sanata duyulan düşmanlık ve edebiyatın salt eğlence aracı olarak algılanması gibi mevzularla alakalıdır.

Bu metin ve bir kaç sayfa fazlası Şubat 2012 tarihli Destroy Fanzin'de yer almıştır.

Aşağıda örneklerini göreceğiniz Steampunk çalışmaları ise, metal ve mekanik olgularının -algı- ve -bilinen gerçek- ile birleştirildiği görsel sanatta Steampunk kavramına ait fotograflardır.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder